Pohjolan tuho

Larp-antologia totalitaarisesta Suomesta ja sen kansalaisista 


Lyhyesti

Pohjolan tuho-antologia on kokoelma liveroolipelejä, jotka kertovat elämästä dystooppisessa, totalitaarisessa nyky-Suomessa. Vuonna 1969 tapahtuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen Suomessa astui valtaan Pohjolan voima-niminen puolue, joka sulki Suomen muulta maailmalta ja teki siitä diktatuurin, joka vetää vertoja natsi-Saksalle, Stalinin ajan Neuvostoliitolle, DDR:lle sekä Pohjois-Korealle.

Antologiaan kuuluvat larpit ovat itsenäisiä kokonaisuuksia ja sisällöltään erilaisia, mutta teemat ja peli-ideologia pysyvät samoina. Pohjolan voiman hallitsema Suomi on täynnä eriarvoisuutta, mielivaltaista vallankäyttöä ja väkivaltaa, jotka ovat olennainen osa pelisisältöä. Pelaajien tulee siis olla valmiita kohtaamaan ja pelaamaan näitä teemoja larpin aikana.



Peli-ideologia

Pohjolan tuho -antologia tarjoaa sinulle mahdollisuuden eläytyä elämään totalitarismin keskellä. Antologian liveroolipeleissä pyrimme panostamaan erityisesti tunnelmaan ja immersiiviseen kokemukseen, joka edellyttää myös pelaajilta sitoutumista pelimaailmaan ja yhteisen kokemuksen luomiseen. Immersioon pyritään myös pelien todenmukaisuudella, jonka vuoksi yritämme peleissä välttää mallinnusten, mekaniikkojen ja peliohjeiden käyttöä. Tämä tarkoittaa sitä, että mitään yliluonnollista peleissä ei tapahdu ja kaikki tilanteet pelataan niin aidosti kuin turvallisesti pystytään, myös voimankäyttö- ja väkivaltatilanteet.

Antologiaan kuuluvat larpit ovat pääosin itsenäisiä pelejä, joiden tapahtumat eivät muodosta kronologista jatkumoa. Jokainen peli kertoo oman tarinansa ja jatkohahmoja ei juurikaan ole, joka mahdollistaa pelaajille erilaisten tarinoiden kokemisen peleissä. Pelin maailma pyritään pitämään pohjimmiltaan yksinkertaisena, jonka pääpiirteet ja tärkeimmät asiat on helppo hahmottaa. Sama pätee hahmokuvauksiin.



Sisältö ja teemat

Pohjolan tuho -antologiassa pääosassa ovat ihmiset, heidän elämänsä ja kohtalonsa dystooppisessa yhteiskunnassa. Osa heistä työskentelee valtiolle, osa taistelee sitä vastaan ja osa vain ajautuu tahtomattaan törmäyskurssille puolueen tai viranomaisten kanssa. Tavallisia ihmisiä epätavallisissa tilanteissa, päättämässä toisten kohtaloista tai pelkäämässä omansa puolesta. Erilaisten hahmojen kautta larpit antavatkin mahdollisuuden pohtia moraalisia kysymyksiä, ihmisarvoa ja -oikeuksia sekä vapauden ja demokratian merkitystä. Mikä tekee aivan tavallisesta ihmisestä pahan?

Antologian pelit ovat pääosin tunnelmaltaan synkkiä ja niihin sisältyy eriarvoisuutta, epäoikeudenmukaisuutta ja syrjintää, ääriajattelua, valta-asetelmia, henkistä ja fyysistä väkivaltaa, kuolemaa, epävarmuutta ja pelkoa omasta sekä läheisten kohtalosta. Osa hahmoista on paremmassa asemassa kuin toiset, eikä kaikilla hahmoilla ole aina mukavaa tai onnellinen loppu. Larpit ovat pääasiassa "pahan mielen pelejä", joissa tarkoitus on nimenomaan fiilistellä kurjuutta ja vääryyksien kohteeksi joutumista tai korkeamman aseman tuomaa valtaa ja etuoikeuksia. Jokaisen pelin materiaaleissa kerrotaan jo etukäteen, millaiset teemat siinä painottuvat.

Antologiaan kuuluvista liveroolipeleistä on rajattu kokonaan pois seksuaalinen väkivalta. Sukupuoli-identiteettiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää syrjintää tapahtuu pelimaailmassa, mutta sitä ei juurikaan käsitellä larpeissa.



Inklusiivisuus

Pohjolan tuho -antologian liveroolipelit eivät valitettavasti sovellu peli-ideologiansa ja teemojensa vuoksi kaikille. Antologian pelejä ei ole tarkoitettu omien rajojen testaamiseen, toivomme sinun tuntevan ne jo entuudestaan. Pohdithan siis jo ennen ilmoittautumista, ovatko kyseisen pelin teemat sinulle soveltuvia ja haluatko pelata näin voimakkaasti iholle tulevassa pelissä? Voimme välttää joitakin teemoja yksittäisen hahmon tarinassa, mutta kyseinen teema voi silti olla näkyvässä osassa pelissä eli emme voi luvata, ettei teemaan törmäisi pelin aikana.

Osallistuessa tulee hyväksyä se, että pelin Suomessa ihmisiä syrjitään ja hyljeksitään syistä, jotka voivat koskettaa pelaajaa itseään. Pelin ulkopuolella emme hyväksy syrjintää, häirintää tai muiden osallistujien epäasiallista kohtelua.

Pyrimme mahdollistamaan osallistumisen pelaajan fyysisistä rajoitteista huolimatta. Pelipaikat eivät välttämättä ole esteettömiä, tämä kerrotaan aina pelikohtaisesti. Pelaajalla oleva rajoite tai vamma huomioidaan hahmon tarinassa niin, ettei sen vuoksi tule pelissä syrjityksi.

Larpeissa voi olla kovaäänisiä kohtauksia, joihin sisältyy esimerkiksi huutoa ja laukauksien ääniä. Tällaisista kohtauksista ei välttämättä varoiteta etukäteen. Antologian peleissä vältetään mallinnuksia, joten sääntöjen mukaisesti pelaajaan voidaan fyysisesti koskea, pitää kiinni ja esimerkiksi peittää silmät. Peleissä on usein proppeina aidon näköisiä replica- ja airsoftaseita, joilla voidaan osoittaa ja uhata pelaajia.

Pelimaailmassa tunnustetaan vain kaksi sukupuolta, mies ja nainen. Sukupuoli ei lähtökohtaisesti vaikuta hahmon asemaan, arvovaltaan tai pelisisältöön. Pelien hahmot voidaan pääsääntöisesti kirjoittaa pelaajan toiveen mukaan kumpaa tahansa sukupuolta edustavaksi.

Antologian liveroolipelit eivät ole teemojensa ja sisältöjensä puolesta aloittelijaystävällisiä. Mikäli olet vasta aloittelemassa larppaamista, ole reilusti yhteydessä pelinjohtoon. Voimme silloin miettiä yhdessä, löytyisikö sinulle pelistä sopiva hahmo. Edellytämme larppeihin osallistuvilta täysi-ikäisyyttä.


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita